8 Mart 2020 Pazar

Sosyal İmleme: Antika Eşya Alım Satım

Antika Eşya Alanlar



uzay

Alan nedir? Alan boş mu? Alanı nasıl bükebilirim? Mekanın eğriliği nedir?

Einstein, evrenin geometrisinde yanıldığımızı fark etti. Örneğin, iki paralel ışığın kesişmeden uzaydan geçeceğini düşünüyorum. Bunun nedeni paralel çizgilerin Öklid şeklinin sonsuz düzleminde kesişmemesidir. Çizginin iki nokta arasındaki en küçük mesafe olduğunu söylüyoruz.

Bir zamanlar, insan dünyanın düz olduğunu düşündü. Bugün dünyanın yuvarlak olduğunu biliyoruz. İzmir ile New York arasındaki mesafe düz bir yol değil, bir yay. Öklid geometrisi dünyada da geçerli değildir. Ekvador'daki iki noktadan Kuzey Kutbu'na uzanan büyük üçgenlerin açılarının toplamı 180 derece değil. Daha büyük. Dünya üzerinde büyük bir daire çizilirse, çevrenin yarıçapa oranı klasik "pi sayısı" değerinden daha azdır. Çünkü bu devasa daire uçakta değil. Kimse dünyanın yuvarlaklığından şüphe duymuyor. Fakat insanlık dünyayı terk etti, uzaklara bakarak bu gerçeği bulamadı. Bu, Dünya üzerinde dururken bile kolayca gözlemlenen olayların uygun matematiksel açıklamalarıyla kolayca anlaşılabilir. Einstein ayrıca astronomik gerçekleri de dikkate alarak yeni bir evren modeli ortaya koydu.

Öklid geometrisi yerçekimi alanında geçerli değildir. Çizgiler ve düzlemler yerçekimi alanında anlamlıdır, ancak çok basittir. Işık çekim alanından geçtiğinde düz gitmez. Bunun nedeni, yerçekimi alanının geometrisinin düzgün bulunamayan geometridir. Işığın çizebileceği en kısa yol, alanın coğrafi yapısı tarafından belirlenen bir eğri veya büyük çemberdir. Düşen nesnenin kütlesi ve hızı, yerçekimi alanının yapısını belirler. Bir bütün olarak evrenin geometrisinin şekli, evrendeki öğelerin toplamı olmalıdır, tüm madde evrende toplanır, uzay-zaman sürekliliğinde bozulma vardır. Bütün göksel cisimler, tüm galaksiler, uzay ve zamanda yerel rahatsızlıklara neden olur. Deniz adaları etrafında türbülans gibi maddenin toplanması ne kadar güçlü olursa, uzay-zaman çarpıklığı da o kadar büyük olur. Sonuç olarak, tüm uzay-zaman sürekliliği tam bir eğridir. Uzayda hesaplanabilen madde kütlesinin neden olduğu malformasyonların yerleşmesi, sürekliliğin kendisi büyük kozmik eğrilerde kapanır. Böylece, Einstein evreni Öklid'in mürekkebinden ayrı ve sonsuzdur. Böyle bir ışın doğrudan sonsuza kadar giden herkes tarafından görülebilir. Einstein evreninde gerçek yoktur. Sadece büyük bir daire var. Alan sonsuz ve sınırsız değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder