23 Ocak 2020 Perşembe

Sosyal İmleme - Gemici Takvimi

"Acımın başıyım
Yerli acele ettim, efendim. "
Türk şiirinde söylenen Didem Madak, kadın şairler arasında en sevilenlerden biri. Kısa hayatında birçok eser bırakan eşsiz şiir dili ile Türk şiirinde özel bir yere sahiptir. 8 Nisan 1970'de İzmir'de doğdu ve 24 Temmuz 2011'de 41 yaşında öldü ve İstanbul'da yakaladığı kanserden kurtulamadı. Mezarı Edirnekapı'dadır. Timur Çelik ile evlendi ve evliliğinden Füsun adında bir kızı oldu.

İlkokul eğitimini İzmir'de tamamladıktan sonra orta öğrenimini babasının görevi nedeniyle gittikleri İsviçre Cenevre'deki Coolage Calvin'de tamamladı. Lise eğitimini de İzmir'de alıyor. Dokuz Eylül Hukuk Fakültesi mezunudur.



Okulunu tamamladıktan sonra ABD'de felsefe okudu. Ülkemize döndüğünde ODTÜ'de felsefe yüksek lisansını tamamladı. Daha sonra ODTÜ'de ve ardından Boğaziçi Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Zaman zaman İngilizce ve Fransızca çeviri yaptı. 1996-2004 yılları arasında 8 yıl kesintisiz olarak TRT için edebiyat ve müzik programları yaptı. 2002 - 2203 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde, 2003-2004 yılları arasında Bilgi Üniversitesi'nde ders verdi. Bir sonraki dönemde yazdığı şiirler, dönemin en önemli edebiyat dergileri olan Öküz Sombahar Akatalpa ve Ludingirra dergilerinde, giderek daha popüler olmaya başladı.
Doksanlara damgasını vuran şairler arasında ilk sırada yer almaktadır. 2001 yılında yayınlanan ilk kitabı Grapon Papers ile Inkilap Kitabevi Şiir Ödülü'nü aldı. Şiirinde, kendi gerçekliğine, imgelerin etkilerine ve İkinci Yen'in etkisine uygun olarak hissedilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder