30 Aralık 2020 Çarşamba

Toprak Nemi İle İlgili Hangi Değişkeni Ölçmek Gerekir?


Toprak Nemi İle İlgili Hangi Değişken Ölçülmelidir?
Çoğu insan toprak nemine yalnızca tek bir değişkenle bakar; bu toprak su içeriğidir. Bununla birlikte, topraktaki suyun durumunu açıklamak için iki tür değişken gereklidir: su miktarı olan su içeriği ve suyun enerji durumu olan su potansiyeli. Toprak su içeriği kapsamlı bir değişkendir ve boyuta ve duruma göre değişir. Birim hacim veya kütle başına toplam su miktarı olarak tanımlanır. Temel olarak orada ne kadar su olduğu tanımlanır.
Su potansiyeli, maddenin veya enerjinin yoğunluğunu veya kalitesini tanımlayan ve genellikle sıcaklıkla karşılaştırılan "yoğun" bir değişkendir. Sıcaklığın bir kişinin konfor seviyesini göstermesi gibi, su potansiyeli de bir bitkinin konfor seviyesini gösterebilir. Su potansiyeli, sıfır potansiyelde saf suya göre suyun mol (birim kütle, hacim, ağırlık) başına potansiyel enerjisidir. Su potansiyeli, topraktan az miktarda su çıkarmak ve onu saf, serbest su havuzunda toplamak için yapılması gereken iş olarak görülebilir.


Saha Kapasitesi nedir?
Tarla su kapasitesi, ıslatmadan iki veya üç gün sonra toprakta kalan kütle veya hacim ve serbest drenaj esas alınarak önemsiz olarak tanımlanır. Toprak Bilimi Sözlüğü, Amerika Toprak Bilimi Derneği 1997'de, Genel olarak ince dokulu topraklar için 33 kPa su potansiyelinde veya kumlu topraklar için -10 kPa'da olduğu varsayılır, ancak bunlar yalnızca ham başlangıç noktalarıdır. Gerçek alan kapasitesi, toprak profilinin özelliklerine bağlıdır. Sahada izlenen su içeriği verilerinden belirlenmelidir. Saha kapasitesi verilerine bakıldığında, bu noktaya nasıl ulaşıldığını bilmek faydalıdır.
Alan kapasitesini genel olarak bir su potansiyeli olarak belirlese de, bunun gerçekten bir akış özelliği olduğunun farkına varmak önemlidir. Su, yerçekimi potansiyeli gradyanının etkisi altında toprak profilinden aşağı doğru hareket eder. Sonsuza dek aşağı inmeye devam eder, ancak toprak kurudukça, hidrolik iletkenlik hızla azalır ve sonunda akış aşağı akışı, buharlaşma ve terleme kayıplarına kıyasla daha küçük hale getirir. Toprağı sızdıran bir kova olarak kabul edilen bitkiler, kök bölgesinden aşağı doğru hareket ederken suyun bir kısmını yakalamaya çalışır.

Kalıcı Solma Noktası nedir? Toprak Nemi Nedir?

Ölçeğin diğer ucunda kalıcı bir solma noktası vardır. Ayçiçeklerinde kalıcı solma noktası deneysel olarak belirlenmiş ve -15 bar olarak tanımlanmıştır (-1500 kPa, Briggs ve Shantz, 1912, s. 9). Ayçiçeğinin bir gecede solup iyileşemeyeceği toprak potansiyelidir. Teorik olarak, turgor basıncının tamamen ortadan kalktığı ve bitkinin kaybolduğu boş tanktır. Bununla birlikte, -1500 kPa, tüm bitkiler için mutlaka solma noktası değildir. Birçok bitki farklı noktalarda solar. Bazı bitkiler kendilerini kalıcı hasardan -1500 kPa'dan çok daha önce ve bazıları çok sonra korumaya başlar. Yani -1500 kPa toprakta faydalı bir referans noktasıdır, ancak bir kaktüsün muhtemelen -1500 kPa'yı önemsemediği ve bir ponderosa çamının bu noktada asla kapanmayacağı unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder